dinsdag 12 juli 2011

Oekraïne kampt met tekort aan koeien

http://i.obozrevatel.com/10/1168064/330x220_674834.jpgEr is een tekort aan koeien, dus aan melk in Oekraïne. Het aantal koeien is nog maar een tiende van tien jaar geleden: toen waren het er 20 miljoen, nu slechts 2 miljoen. De melkconsumptie is hoog, Oekraïne is met een wekelijkse afzet van 11 miljoen liter één van Europa's grootste melkconsumenten.

De Engelsman Frederick Aherne is sinds kort algemeen directeur van Milkiland, een Nederlands bedrijf dat actief is op de Oekraïense markt. Tegenover de Kyiv Post spreekt Aherne zijn erover verbazing uit dat zijn bedrijf moeite moet doen om aan voldoende melk te komen. Dat blijkt een veel groter probleem dan de bureaucratie van een post-communistisch land als Oekraïne.

Er moet nodig wat aan gebeuren, vindt Aherne die twintig jaar voor Nestlé werkte. Normaal gesproken is de melk duur in de wintermaanden en daalt de prijs in de zomer, maar dat is deze zomer niet het geval. De melkprijs blijft maar stijgen en dat nadat er in 2010 ook al 20 procent bij was gekomen.

Aherne dringt er erg op aan bij de boeren, die vaak argwanend reageren. Sommigen vermoeden zelfs dat zij hun koeien kwijtraken als ze zich aansluiten bij een coöperatie

Milkiland probeert kleine boeren ertoe te bewegen om coöperaties op te richten. Volgens Aherne is het de enige manier voor deze boeren om hun bedrijf in de toekomst overeind te houden. De kleine boeren leveren de helft van de melk die Milkiland verwerkt. Aherne: "Als je een of twee koeien hebt, dan brengen die onvoldoende op om aan de kwaliteitseisen te voldoen die de markt stelt. Hen coöperatie met 200 of 300 boeren kan die investeringen wel doen."

 "Het is moeilijk om ze te overtuigen, want pas op de middellange en lange termijn kunnen de boeren de vruchten plukken van hun samenwerking", zegt Aherne.

Hij constateert dat de coöperaties nu wekelijks nog maar 84.000 liter leveren. "Amper de moeite waard. Maar ik ben er van overtuigd dat er voor de Oekraïense boeren geen andere manier is om te overleven."


Bron: Kyiv Post

Geen opmerkingen: