zaterdag 23 juli 2011

Timosjenko noemt zich ''niet schuldig''

De beschuldiging van machtsmisbruik tegen oud-premier Julia Timosjenko deugt niet, vinden haar advocaten. "We hebben tot op heden geen bewijs gezien. De aanklacht is zwak geformuleerd, en dat is begrijpelijk. Er is namelijk geen misdaad begaan", aldus advocaat Mikola Siry. Hij voegde er aan toe dat justitie in zo'n geval weinig anders rest dan er maar een flinke draai aan te geven.

Het proces ging vrijdag verder, zonder de door Timosjenko's ex-advocaat Sergei Vlasenko aangekondigde arrestatie van de huidige oppositieleider. Timosjenko kreeg wel voor het eerst het woord, voor zover ze dat op de voorgaande zittingsdagen al niet had genomen door rechter Rodion Kirejev bij herhaling van vooringenomenheid te beschuldigen.

Zij verklaarde vrijdag ''niet schuldig'' te zijn aan hetgeen haar ten laste wordt gelegd, namelijk het zonder kabinetsmandaat afsluiten van een voor Oekraïne onvoordelig uitgevallen gascontract met het Russische bedrijf Gazprom. "Dit is een belachelijke aanklacht, met data en cijfers die van geen kant kloppen."

Haar advocaten Mikola Siry en Oleksandr Plakotnjuk dienden bij de rechtbank het verzoek in om de zaak terug te verwijzen naar de openbare aanklager. Die zou met een betere aanklacht moeten komen, of de zaak intrekken.

De rechtbank wees later op de dag het verzoek om terugverwijzing naar de openbare aanklager af als zijnde ''voorbarig en ongefundeerd". Beroep tegen dit besluit van de rechtbank is niet mogelijk, aldus rechter Kirejev. De rechtszaak wordt maandag vervolgd.

Bronnen: Kyiv Post, Ukrinform

Geen opmerkingen: