vrijdag 5 augustus 2011

Aanhangers Timosjenko zetten tentenkamp op

Boosheid in de hoofdstad Kiev, na de arrestatie van Julia Timosjenko. Aanhangers van de oud-premier hebben inmiddels een bescheiden tentenkamp opgezet op Chresjatik, vlakbij de rechtbank waar het proces tegen Timosjenko loopt. Er staan nu twaalf tenten. De politie heeft de straat afgezet, maar grijpt niet in. Onder de initiatiefnemers van het tentenkamp zijn kleine ondernemers die afgelopen herfst de demonstraties tegen de nieuwe belastingwetgeving van de regering-Janoekovitsj leidden.

Timosjenko zit nu in een driepersoons cel in het detentiecentrum Lukjanivska, samen met nog een vrouw. Medewerkers van de commissaris voor de mensenrechten Nina Karpasjova hebben Timosjenko een bezoek gebracht in haar cel. Zij hebben de leiding van het detentiecentrum gevraagd Timosjenko's cel te voorzien van een televisie en een koelkast. Die bleek daartoe bereid, maar dan moeten familieleden van de oppositieleider die spullen wel zelf komen afleveren.

Volgens een persverklaring van Karpasjova's organisatie had Timosjenko geen klachten over de politiemensen die haar arresteerden. Ze hoefde geen handboeien om tijdens het vervoer naar het detentiecentrum. Timosjenko zou een medisch onderzoek geweigerd hebben.

Bron: Kyiv Post

Geen opmerkingen: