zaterdag 6 augustus 2011

Bokser Klitsko stopt met trainen om Timosjenko te helpen

Bokser Vitali Klitsjko heeft z'n training voor z'n wedstrijd om de wereldtitel zwaargewicht tegen de Pool Tomasz Adamek afgebroken, omdat hij de strijd aan wil gaan voor het behoud van de democratische waarden in Oekraïne. In z'n column op de nieuwssite Ukrainska Pravda laat Klitsjko weten dat hij, nu oppositieleider Julia Timosjenko gevangen zit, inmiddels terug is in Kiev. "Ik kan niet zomaar toekijken nu het er zo voor staat", aldus Oekraïne's boksheld. "Als dit zo doorgaat, dan moeten we straks leven in een dictatuur met overal corruptie."

Supporters of former Ukrainian prime minister Yulia Tymoshenko have started a sit-in outside the Kyiv courthouse to protest her arrest. At least 100 supporters, including some members of the Ukraine parliament, pitched 30 tents Saturday and said they would maintain a vigil until authorities released the 50-year-old former leader.

Aanhangers van Timosjenko zijn zaterdag met een sit-in begonnen bij de rechtbank, uit protest tegen haar arrestatie. Het gaat om minstens honderd aanhangers, waaronder ook leden van het Oekraïense parlement, die in de loop van zaterdag dertig tenten opzetten. Zij hebben laten weten daar te blijven totdat Julia Timosjenko wordt vrijgelaten.

De Amerikaanse ambassade heeft zaterdag z'n bezorgdheid uitgesproken over de arrestatie van president Viktor Janoekovitsj' belangrijkste concurrent. Een officiële reactie vanuit het Kremlin is er niet, maar een goedingelichte bron weet te vertellen dat in het Kremlin gevreesd wordt dat de arrestatie van Timosjenko ver strekkende gevolgen kan hebben, zelfs op langere termijn de verhouding tussen Oekraïne kan bederven.

Een onheilspellend geluid kwam van vice-voorzitter Jevgeni Zakgarov van de Charkiv Human Rights Group. Hij vermoedt dat Oekraïne uiteen kan vallen als gevolg van Timosjenko's arrestatie. "Oekraïne gedraagt zich als een land zonder beschaving", laat Zakgarov weten in een intervieuw met de nieuwssite newsru.com. "Dit hebben wel al eens een keer eerder meegemaakt... en dat eindigde in het uiteenvallen van het land."

In Lviv hebben diverse organisaties samen het Comité tegen de Dictatuur gevormd. Verwacht wordt dat zich meer organisaties bij dit initiatief aansluiten. Demonstraties 'tegen de dictatuur' zijn in voorbereiding.

Bronnen: Kyiv Post, RiaNovosti, Western Information Center

Geen opmerkingen: