maandag 8 augustus 2011

Duizend agenten houden Timosjenko's aanhangers op afstand

Een ongekend grote politiemacht is op de been in en rond Kiev's belangrijkste straat, Chresjatik. Er zijn circa duizend agenten, onder meer van de oproerpolitie. De Berkut staat overigens wat verdekt opgesteld, gewone agenten staan rond de rechtbank.Verslaggevers constateren aan de hand van de kentekenplaten van de bussen waarmee de agenten zijn vervoerd, dat ze uit heel Oekraine afkomstig zijn.

Met hekken worden enkele honderden aanhangers van Julia Timosjenko van de rechtbank weg gehouden. Er was maandagmorgen enig rumoer toen de hekken werden geplaatst, maar daarna keerde de rust weer. De tenten staan er ook nog altijd, zowel bij de rechtbank als bij het detentiecentrum waar Timosjenko het weekeinde heeft moeten doorbrengen. Met borden waarop parlementsleden van de oppositie te kennen geven dat het officiële ruimtes zijn waar de politie af moet blijven.

Maandagmorgen werd het proces tegen de oud-premier hervat. Ze ziet er vermoeid uit. Een kooi voor de gevangene ontbreekt. Die is doorgaans gebruikelijk als de verdachte zich in arrest bevindt. Wel staan er agenten direct achter Timosjenko.

Jose Manuel Pinto Teixeira, hoofd van de EU-delegatie in Oekraine, woont het proces tegen Timosjenko bij.

Bronnen: Kyiv Post, Interfax-Ukraine

Geen opmerkingen: