zondag 28 augustus 2011

Goldman Sachs: Oekraïne en Turkije meest gevoelig voor nieuwe crisis

Oekraïne en Turkije zijn volgens de Goldman Sachs Group gevoeliger voor een volgende economische crisis dan de andere landen in Centraal- en Oost-Europa, het Midden-Oosten en Afrika. Turkije heeft te maken met 'een opeenstapeling van externe factoren die voor onbalans zorgen', terwijl Oekraïne nog lang niet zeker is van een volgende miljardenlening van het Internationaal Monetair Fonds.

Ook Rusland kan het moeilijk krijgen in een volgende crisis in de wereldeconomie, meent Goldman Sachs, al staan de banken er inmiddels beter voor en is sprake van een flexibele roebelkoers. Dat kan de gevolgen voor Rusland beperken.

Turkije's schuldenlast groeide naar 49,9 miljard euro, oftewel 9 procent van het bruto nationaal product. Dat leidde tot een inflatie van 13 procent dit jaar. Het IMF wilde komende week Oekraïne bezoeken om bijgepraat te worden over de vorderingen met de pensioenherziening en een verlaging van de overheidsuitgaven. Het bezoek is inmiddels uitgesteld tot eind oktober. De nieuwe pensioenwet, met daarin onder meer een verhoging van de pensioengerechtige leeftijd voor vrouwen van 55 naar 60 jaar, is nog altijd niet definitief.

Bron: Bloomberg

Geen opmerkingen: