zaterdag 27 augustus 2011

Janoekovitsj zoekt compromis met Moskou

Oekraïne zoekt het compromis als het gaat om de handelsbetrekkingen met Rusland. Dat heeft president Viktor Janoekovitsj vrijdag verklaard. Eerder gaf de Russische president Dmitri Medvedev te kennen dat Oekraïne niet op een voorkeursbehandeling hoeft te rekenen als het van twee walletjes probeert te eten. Het is óf volledig lid worden van de douane-unie van Rusland, Wit-Rusland en Kazachstan óf een vrijhandelsakkoord sluiten met de Europese Unie.

"We zoeken het compromis door op een aantal terreinen toch maar concessies te doen. Maar die concessies mogen nooit ten koste gaan van Oekraïne's soevereiniteit", aldus Janoekovitsj tijdens een bezoek aan Donetsk.

Janoekovitsj zocht direct na z'n aantreden als president aansluiting bij Rusland door Oekraïne's streven naar aansluiting bij de Navo overboord te gooien en door het akkoord waarbij de Russische Zwarte Zeevloot zeker nog 25 jaar gebruik mag maken van de haven van Sebastopol. Maar vervolgens verklaarde Janoekovitsj aansluiting bij de EU als een strategisch doel voor Oekraïne. Een vrijhandelsverdrag en een vriendschapsverderag moeten de eerste stappen in die richting zijn, tot groot ongenoegen van Moskou.

Medvedev heeft al aangegeven dat er importheffingen op Oekraïense goederen komen. De afhankelijkheid van Russisch aardgas maakt het er voor Oekraïne niet eenvoudiger op om Rusland te trotseren. President Viktor Janoekovitsj wil toch een poging wagen, door compromissen te sluiten hoopt hij het beste van Oost en West binnen te kunnen halen.

Bron: Yahoo News

Geen opmerkingen: