vrijdag 12 augustus 2011

Kater voor Janoekovitsj na topontmoeting Medvedev

Er zijn zoveel verschillen van inzicht tussen de Russische president Dmitri Medvedev en zijn Oekraïense collega Viktor Janoekovitsj dat één topontmoeting niet genoeg is om ze te overbruggen. Een bron vanuit het Kremlin heeft dat meegedeeld aan de Russische krant Kommersant. Tot laat in de avond werd er donderdag in Sotsji gesproken over verlaging van de gasprijs, toetreding van Oekraïne tot de Russische douane-unie en de kans op een nieuwgasconflict.

Tot resultaten heeft dat niet geleid. Dat voedt de speculaties dat de relatie tussen beide landen een nieuw dieptepunt heeft bereikt. Medvedev heeft Janoekovitsj gevraagd om geen politieke spelletjes te spelen rond het gascontract dat Oekraïne in 2009 sloot met het Russische Gazprom en hij heeft laten weten dat de Oekraïense visie op toetreding tot de douane-unie niet tot de mogelijkheden behoort. Janoekovitsj wil namelijk dat Oekraïne een bijzondere positie krijgt binnen deze unie: 3 plus 1, waarbij de drie staan voor Rusland, Wit-Rusland en Kazachstan. Dit alles om een vrijhandelsverdrag met de Europese Unie niet in de weg te staan.

De Russische delegatie was ontevreden, maar dat gold ook voor de Oekraïners die deelnamen aan dit topberaad. "De president en z'n mensen waren geschokt door de arrogante opstelling van Moskou tegenover Oekraïne", aldus een bron in Oekraïense regeringskringen. "De Russen willen niet investeren, ze willen het onderste uit de kan en dreigen met sancties op de Oekraïense export naar Rusland."

Volgens directeur Mikhail Korsjemin van East European Gas Analysis is Rusland uit op een nieuw gasconflict, zo vertelde hij RBC Daily. "Ze willen een nieuw gasconflict om vervolgens de South Stream gasleiding naar de Zwarte Zee aan te kunnen leggen."

Bron: The Moscow News, Kyiv Post

Geen opmerkingen: