woensdag 3 augustus 2011

Nog altijd veel heimwee naar de Sovjettijd

Ook na twintig jaar onafhankelijkheid is het aantal uitgesproken voorstanders van die onafhankelijkheid nog altijd 47 procent, slechts een fractie minder dan in 1991. Bijna de helft van de Oekraïense bevolking heeft heimwee naar 'die goeie ouwe tijd' van de Sovjet-Unie. Althans, 47 procent vindt het jammer dat de Sovjet-Unie ter ziele is gegaan. In het westen van Oekraïne ligt dat overigens anders, want daar betreurt 30 procent het.

Dit alles blijkt uit een langjarig onderzoek van het Instituut voor Sociale Studies van de Nationale Academie van Wetenschappen. Daarbij wordt al twee decennia de bereidheid getoetst om tot veranderingen op sociaal gebied te komen. Het Instituut voor Sociale Studies ondervraagt jaarlijks 1.800 Oekraïners over hun opvattingen ten opzichte van 's lands onafhankelijkheid en de bereidheid om tot een andere, eerlijker maatschappij te komen.

Ten opzichte van 1994, drie jaar na het uitroepen van Oekraïne's onafhankelijkheid, is het aantal voorstanders van maatschappelijke veranderingen gelijk gebleven. Anders is het gesteld als mensen er persoonlijk nadeel van ondervinden: in 1994 accepteerde 43 procent dat nog, tegen nu slechts 25 procent.

Bron: Ukrinform

Geen opmerkingen: