maandag 8 augustus 2011

'Oekraine kan onder gascontract uit 2009 uit komen'

Het moet volgens Volodimir Ochrizko, voormalig minister van Buitenlandse Zaken, mogelijk zijn om via de rechter af te komen van zowel het Russische gascontract uit 2009 als van het al even omstreden Charkiv-akkoord. Internationale wetgeving, maar ook de Conventie van Wenen, maakt het mogelijk deze contracten ongeldig te laten verklaren als Oekraine duidelijk kan maken dat ze onder druk zijn afgesloten.

Oud-premier Julia Timosjenko heeft steeds gezegd dat zij in de winter van 2009 wel genoodzaakt was om haar handtekening onder het gascontract met het Russische Gazprom te zetten, om zo te voorkomen dat het bedrijf opnieuw de gastoevoer zou afsluiten.

De Oekraiense regering sloot vorig jaar het Charkiv-akkoord, waarbij Rusland z'n marinevloot nogeens 25 jaar in de Oekraiense havenstad Sebastopol mag behouden, in ruil voor een lagere gasprijs. Door de sterk stijgende olieprijs, waaraan de gasprijs voor Oekraine sinds 2009 gekoppeld is, was de Oekrainse economie in problemen en de regering zag zich geen andere keus. Om te bewijzen dat van ongeoorloofde Russische druk sprake was, moet de Oekraiense regering volgens Ochrizko internationale deskundigen een oordeel laten vellen.

Premier Mikola Azarov liet afgelopen week al weten dat overwogen wordt om via de rechter van het gascontract uit 2009 af te komen.
Bron: Ukrinform

Geen opmerkingen: