woensdag 31 augustus 2011

Oekraïne wil Russisch gasverbruik met derde terugbrengen

Oekraïne is volgens premier Mikola Azarov in staat om in de komende jaren de hoeveelheid gas die het afneemt van Rusland met een derde terug te brengen. "Door de hoge prijs is het nu goedkoper om onze huizen te verwarmen met kolen dan met gas", meent hij.

Oekraïne en China sloten afgelopen week een overeenkomst waarbij China 1 miljard Amerikaanse dollar investeert in modernisering van de kolenindustrie. De productie van de Oekraïense kolenmijnen steeg met 4,7 ton naar 52 miljoen ton in de eerste helft van dit jaar.

Er wordt ook gewerkt aan alternatieve energiebronnen. Volgens voorzitter Ivan Nadein van een commissie die studeert op mogelijkheden om Oekraïne voor de energievoorziening minder afhankelijk te maken van het buitenland, is het mogelijk om op termijn om alternatieve energiebronnen tot 40 procent van het totaal uit te laten maken. Biobrandstoffen blijken de beste mogelijkheden te bieden. "Oekraïne is nu al een belangrijke speler op de Europese markt. Wij leveren zo'n 15 procent van de biobrandstoffen in Europa."

Eind dit jaar moet de productie op 1 miljoen ton komen. Alleen al het vergisten van stro kan 20 miljoen ton biobrandstof opleveren, zaagsel uit de houtindustrie 7 miljoen ton. De infrastructuur is nog wel een probleem, in heel Oekraïne moeten meer vergisters worden geplaatst voor de productie van biobrandstoffen.

Bronnen: Ukrinform, Ukraine Business Online

Geen opmerkingen: