woensdag 24 augustus 2011

Oppositie eist vervroegde verkiezingen

Zeker 5.000 aanhangers van de oppositie hebben woensdagmiddag in de Oekraïense hoofdstad Kiev gedemonstreerd voor de vrijlating van oud-premier Joelia Timosjenko. Ook eisten ze vervroegde verkiezingen. Veel demonstranten waren vanwege deze twintigste Onafhankelijkheidsdag traditioneel Oekraïens gekleed. Zij probeerden naar het kantoor van president Viktor Janoekovitsj te lopen, maar werden door de ME tegengehouden.

Er was een massa aan politiemensen op de been in het stadscentrum. Volgens Timosjenko's Moederlandpartij gebruikte de ME traangas om de demonstranten in het gareel te houden, maar dat wordt van politiezijde ontkend.

Timosjenko deed vanuit haar cel een oproep aan alle oppositiepartijen om één lijn te trekken. Zij beloofde dat de huidige regering wordt vervolgd 'voor de misdaden die zij nu begaat'. "Over vijf jaar zitten er échte gevangenen in de cel en geen mensen die om politieke redenen worden vervolgd", schrijft zij in een verklaring die woensdagmiddag op haar website werd gepubliceerd. Timosjenko vindt dat zij vanwege politiek gewin van de huidige regering wordt vervolgd en niet omdat zij werkelijk een misdrijf zou hebben gepleegd.

Het proces tegen Timosjenko heeft Oekraïne's streven naar aansluiting bij de Europese Unie in gevaar gebracht, maar president Viktor Janoekovitsj benadrukte woensdagmorgen in een toespraak tot het land dat hij een pro-Westerse koers wil blijven varen. "Onze geschiedenis is onlosmakelijk verbonden met die van het moderne Europa."

Bron: Kyiv Post

Geen opmerkingen: