woensdag 24 augustus 2011

Oppositie negeert demonstratieverbod, ME grijpt in

De politie heeft enkele duizenden demonstranten er van weerhouden om naar het kantoor van president Viktor Janoekovitsj te gaan om daar de vrijlating te eisen van oppositieleider JoeliaTimosjenko van de Moederlandpartij. Honderden ME'ers sneden de demonstranten woensdagmiddag al na honderd meter de pas af. Ze hadden zich eerst verzameld in een park in het centrum van Kiev, aldus een verslaggever van het persbureau Reuters.

De (verboden) mars werd geleid door Olexander Toersjinov, een naaste medewerker van Timosjenko. "Weg met die bende", werd geroepen door de demonstranten, verwijzend naar Janoekovitsj en diens regering. Timosjenko zit sinds vrijdag 5 augustus vast, omdat zij volgens de rechter in haar proces wegens ambtsmisbruik te weinig respect voor de rechtbank had getoond.

Na het afgrendelen van de weg naar Janoekovitsj' kantoor heeft Toersjinov de moed niet opgegeven. Hij riep volgens persbureau Interfax-Ukraine meteen op tot een nieuwe demonstratie die om 17.00 uur moet beginnen op het plein Maidan. Het Comité tegen de Dictatuur, waarin zich de belangrijkste oppositiepartijen hebben verenigd, heeft woensdag een resolutie aangenomen waarin vervroegde verkiezingen worden geëist voor zowel het parlement als het presidentschap. Allerlei regeringsbesluiten die de Oekraïense bevolking de afgleopen maanden hard in de portemonnee hebben getroffen, zouden teruggedraaid moeten worden.

Bovendien zou het stadsbestuur van Kiev vervangen moeten worden. Dat vroeg een rechtbank dinsdagmiddag om een verbod op demonstraties in een groot deel van het centrum van de hoofdstad, een eis die door de rechtbank werd toegewezen.

Bronnen: Kyiv Post, Reuters, Interfax-Ukraine

Geen opmerkingen: