zaterdag 27 augustus 2011

Politie geeft gebruik traangas alsnog toe

De politie heeft afgelopen woensdag wel degelijk traangas gebruikt tegen demonstranten. De Moederlandpartij van oppositieleider Julia Timosjenko meldde op de 20e Onafhankelijkheidsdag dat dit was voorgevallen, maar de politie in de hoofstad Kiev ontkende. Tot zaterdag, want toen kwam er een verklaring van het ministerie van Binnenlandse Zaken.

Een agent van de oproerpolitie Berkut blijkt een spuitbus te hebben gebruikt om demonstranten van zich af te houden. Dat gebeurde volgens woordvoerder Volodimir Polisjuk op een rechtmatige manier. Dat blijkt uit foto's en filmmateriaal. "Die aantonen dat de agent traangas gebruikt toen een collega naast hem door demonstranten buiten westen was geslagen en hijzelf ook werd aangevallen."

Demonstranten waren bijeen gekomen op een plein in de hoofdstad en zij wilden optrekken naar het kantoor van president Viktor Janoekovitsj. Door ingrijpen van de politie werd dit voorkomen. De demonstranten eisten vervroegde verkiezingen en vrijlating van Timosjenko die sinds begin augustus gevangen zit.

Bron: Kyiv Post

Geen opmerkingen: