woensdag 31 augustus 2011

Poolse president waarschuwt Janoekovitsj

De rechtszaak tegen oud-premier Joelia Timosjenko kan een probleem vormen voor Oekraïne's pogingen om aansluiting te vinden bij de Europese Unie. Deze waarschuwing gaf de Poolse president Bronislav Komorowski dinsdag mee aan Viktor Janoekovitsj. De Oekraïense president bracht een eendaags bezoek aan Polen.

"Oekraïne heeft al veel bereikt op weg naar de Europese integratie. Maar er zijn hindernissen te nemen. Eén daarvan is het proces tegen Timosjenko, dat in Europa en veel andere landen gezien wordt als een politiek proces in plaats van strafrechtelijk. Het is slecht voor het imago van Oekraïne", aldus Komorowski in een interview met de Poolse tv-zender TVP.Info.

"Vrienden, en Polen is een vriend van Oekraïne, moeten er eerlijk voor uitkomen dat het proces tegen Timosjenko problemen gaat opleveren", voegde Komorowski er aan toe. Het bezoek aan Polen was het eerste bezoek van Janoekovitsj aan een EU-land sinds de arrestatie van oppositieleider Joelia Timosjenko die momenteel terecht staat wegens ambtsmisbruik, het volgens justitie illegaal ondertekenen van een Russisch gascontract dat nadelig is uitgevallen voor Oekraïne.

Bron: Kyiv Post

Geen opmerkingen: