dinsdag 23 augustus 2011

Rechtbank verklaart centrum Kiev goeddeels taboe voor oppositie


Demonstraties van de oppositie zijn woensdag verboden op de meeste pleinen in het centrum van Kiev. Dat heeft een rechtbank in de Oekraïense hoofdstad dinsdagmiddag bepaald. Parlementslid Joeri Odarsjenko maakte deze beslissing wereldkundig. "Alleen aanhangers van president Janoekovitsj mogen op onze Onafhankelijkheidsdag de straat op", was het zure commentaar van Odarsjenko tegenover journalisten.

De oppositiepartijen mogen maar op twee plekken in de stad demonstreren: in het park bij het monument van Taras Sjevsjenko en bij het centrale gebouw van de Taras Sjevsjenko Universiteit aan de Volodimirsjkastraat.

Daar lopen ze de feestvierende aanhangers van de Oekraïense president niet voor de voeten. Het ministerie van Binnenlandse Zaken deed maandag al een oproep aan de oppositiepartijen om zich in te houden op de Onafhankelijkheidsdag. Toen daar geen reactie op kwam, stapte het stadsbestuur naar de rechter.

Bij het stadsbestuur van Kiev waren 38 aanvragen ingediend voor het houden van demonstraties door zowel politieke partijen als andere maatschappelijke organisaties. Alleen al in de hoofdstad zijn woensdag 3.900 politiemensen in touw.

Het ministerie van Binnenlandse Zaken heeft 500 agenten van de Berkut vanuit het hele land naar Kiev gehaald. Zij worden ingezet als het tot onlusten komt. In heel Oekraïne vieren naar schatting een miljoen Oekraïners de twintigste Onafhankelijkheidsdag. Om de orde te bewaren, zijn 18.000 politiemensen op straat.

Oppositieleider Joelia Timosjenko had gehoopt de Onafhankelijkheidsdag in alle vrijheid te kunnen vieren. Een verzoek tot vrijlating tot aan het einde van het tegen haar lopende proces wegens ambtsmisbruik werd dinsdag echter door de rechter afgewezen.


Bronnen: Kyiv Post, Ukrinform

Geen opmerkingen: