vrijdag 26 augustus 2011

Timosjenko: Janoekovitsj tekende óók gascontracten

Oppositieleider Joelia Timosjenko wil dat president Viktor Janoekovitsj wordt vervolgd voor het Russische gascontract dat hij in 2007 als toenmalig premier ondertekende. Dat was vlak voordat Timosjenko hem als premier opvolgde. Timosjenko wordt nu zelf van ambtsmisbruik beschuldigd vanwege het gascontract dat zij in 2009 met Rusland overeen kwam.

Timosjenko's advocaat Oleksandr Plakgutnjuk heeft een verzoek tot vervolging van Janoekovitsj 'en anderen' bij de rechtbank in Kiev ingediend, waar ook het proces tegen Timosjenko loopt. "Als de ondertekening door Timosjenko van het gascontract in 2009 gezien wordt als een misdrijf, dan moeten haar voorgangers ook worden vervolgd voor de contracten die zij in onder meer 2006 en 2007 met Rusland overeen kwamen", aldus de advocaat.

Een andere advocaat van Timosjenko, Mikola Sirji, verklaarde donderdag dat het proces tegen de oud-premier 'als een kaartenhuis in elkaar zakt'. Volgens Sirji valt niet te bewijzen dat de gasprijs die het Oekraïense bedrijf Naftogaz aan het Russische Gazprom na ondertekening van het contract inderdaad 30 procent omhoog is gegaan. "De kosten die Naftogaz maakte voor en nadien zijn gelijk", aldus Sirji.

Bronnen: Kyiv Post, Ukrinform

Geen opmerkingen: