zaterdag 6 augustus 2011

Voorzitter Europa's grootste partij veroordeelt Timosjenko's arrestatie

De reacties op de arrestatie van oud-premier Juia Timosjenko zijn uiterst negatief. Wilfried Martens, de voorzitter van de Europese Volkspartij (de grootste partij in het Europese Parlement) noemt het een stap van de regering-Janoekovitsj richting 'de autoritaire Sovjet-stijl)'. "Het is al maanden duidelijk dat de regering een politiek proces op touw heeft gezet", aldus Martens. Hij riep president Viktor Janoekovitsj op snel een einde te maken aan 'deze schande'.

John McCain, bij de laatste presidentsverkiezingen van de VS de tegenkandidaat van Barack Obama, zegt 'erg bezorgd' te zijn. "Het belang van deze arrestatie is groter dan alleen Timosjenko. McCain vindt dat de regering 'de rechten van alle Oekraïners moet respecteren, ongeacht hun politieke voorkeur'.

President Viktor Janoekovitsj liet vrijdagmiddag, meteen na Timosjenko's arrestatie, al weten dat het niet zijn beslissing is geweest en dat hij ook niet betrokken was bij het besluit van de rechter om zijn belangrijkste politieke opponent achter de tralies te zetten. Maar premier Mikola Azarov liet zaterdagmorgen weten 'dat iedere Oekraïner respect voor de rechtbank moet tonen'. Rechter Rodion Kirejev gaf opdracht Timosjenko te arreteren omdat zij een goed verloop van het proces tegen haar bij herhaling verstoort. Kirejev stuurde Timosjenko eerder ook al 'ns om die reden weg uit de rechtszaal.

Bron: Kyiv Post

Geen opmerkingen: