vrijdag 16 september 2011

Janoekovitsj probeert alsnog akkoord over gas los te krijgen

In een uiterste poging om tot een vergelijk over de gasprijs te komen, brengt president Viktor Janoekovitsj op zaterdag 24 sptember een bezoek aan zijn Russische collega Dimitri Medvedev in Moskou. "Ze gaan het over diverse onderwerpen hebben, ook over de gasprijs", aldus Irina Akimova, de economisch adviseur van Janoekovitsj.

De Oekraiense president maakte vrijdag op de conferentie Oekraine en de Wereld in Jalta duidelijk dat zijn regering vasthoudt aan het terugdringen van de gasimport uit Rusland uit kostenoverweging. "We hebben voor volgend jaar 27 miljard kubieke meter gas besteld bij Gazprom. Daar willen we elk jaar nogeens 5 miljard kubieke meter vanaf halen."

Niet alleen over de prijs, maar ook over de jaarlijks af te nemen hoeveelheid is onenigheid tussen Oekraine en Rusland. In het omstreden gascontract uit 2009 is vastgelegd dat Oekraine jaarlijks 55 miljard kubieke meter gas afneemt. In 2012 wil Oekraine echter minder dan de helft en daar is de Russische regering het uiteraard niet mee eens. Het contract loopt nog tot 2020.

Janoekovitsj heeft er nog altijd vertrouwen in dat een compromis wordt gevonden. Maar ook in Jalta sloot hij weer uit dat Oekraine belangrijke concessies gaat doen, zoals toetreding tot de Russische douane-unie. "We blijven strategische partners, aldus de president.

Eerder deze week dreigde Mikola Azarov het gasdoorvoernet in Oekraine te ontmantelen als zowel Rusland als de Europese Unie proberen het land te omzeilen. Rusland en Duitsland namen onlangs de Noordstroom pijplijn tussen beide landen (via de bodem van de Oostzee) in gebruik. De Zuidstroom is in voorbereiding.

Janoekovitsj kwam vrijdag in Jalta met een alternatief: de Zuidstroom zou over Oekraiens grondgebied kunnen lopen. De aanleg zou aanzienlijk minder geld kosten dan de 25 miljard euro die er nu voor staat. De Zuidstroom gasdoorvoerlijn moet vanuit Rusland via de bodem van de Zwarte Zee naar Bulgarije lopen en vandaar weer naar Griekenland, Italië en Oostenrijk.

Bron: Interfax-Ukraine, Ukrinform

Geen opmerkingen: