woensdag 28 september 2011

OM wil ook nog fikse boete van Timosjenko

De beschuldigingen aan het adres van oud-premier Joelia Timosjenko zijn volgens haar advocaten ''ongefundeerd en absurd''. Zij eisen daarom haar onmiddellijke in vrijdheidstelling. Het is een heel ander geluid dan dat van het Openbaar Ministerie: 7 jaar in de gevangenis en 3 jaar uitsluiting van bestuurlijke functies. Daar kwam vandaag nog de eis bij dat Timosjenko een boete van 140.000 euro moet betalen voor de financiële schade die zij de overheid heeft berokkend met het gascontract uit 2009.

Timosjenko heeft elke beschuldiging aan haar adres steeds afgewwezen. Advocaat Joeri Suchov zei in z'n slotpleidooi dat het Openbaar Ministerie geen been heeft om op te staan.

President Viktor Janoekovitsj diende dinsdag een wetsvoorstel in om voor economische misdrijven geen gevangenisstraf meer te geven, maar slechts een boete. Dat werd gezien als een poging om Timosjenko's veroordeling tot een jarenlange gevangenisstraf te voorkomen. Inmiddels is duidelijk dat het wetsvoorstel geen betrekking heeft op Timosjenko's proces. Zij wordt beschuldigd van ambtsmisbruik, niet van het plegen van een economisch delict. Janoekovitsj' woordvoerder Darka Chepak vertelde het persbureau Associated Press woensdag dat het wetsvoorstel een andere strekking heeft.
Bron: Kyiv Post

Geen opmerkingen: