dinsdag 18 oktober 2011

Janoekovitsj is niet meer welkom in Brussel

De Europese Unie heeft dinsdag een bezoek van de Oekraiense president Viktor Janoekovitsj afgezegd nadat duidelijk werd dat oud-premier Joelia Timoskenko niet op korte termijn uit de gevangenis komt. Timosjenko werd afgelopen week tot zeven jaar gevangenisstraf veroordeeld wegens ambtsmisbruik. Binnen de Europese Unie wordt het proces gezien als een poging van Janoekovitsj om zijn grootste rivaal buitenspel te zetten, vandaar dat hij nu niet welkom is in Brussel.

Het was de bedoeling dat Janoekovitsj de gesprekken over toetreding tot de vrijhandelszone van de EU zou afronden. Brussel liet dinsdag echter weten dat het overleg met kopstukken van de EU van donderdag voor onbepaalde tijd is uitgesteld. "Tot een tijdstip waarop meer kans op succes is", aldus de verklaring van EU-zijde.

Öekraine moet eerst verbeteringen aanbrengen in het rechtssysteem, onder meer door een onafhankelijke rechtspraak te garanderen", liet woordvoerder Dirk de Backer van EU-voorzitter Herman van Rompuy weten. Janoekovitsj beloofde vorige week een snelle aanpassing van de Strafwet uit 1962, maar zijn partijgenoten in het parlement haalden daar een streep door.

Nadat Janoekovitsj bezoek aan Brussel was afgeblazen, nam fractievoorzitter Oleksandr Jefremov van de regerende Partij van de Regio's zelfs nog een harder standpunt in. "We gaan de wet niet veranderen voor een enkel persoon", aldus Jefremov.

Diplomaten van zowel de EU als Oekraine proberen nu een uitweg te vinden.

Bron: Kyiv Post

Geen opmerkingen: