woensdag 19 oktober 2011

Janoekovitsj boos op EU: 'Ze denken dat we bedelaars zijn'

President Viktor Janoekovitsj heeft in een interview op het Eerste Nationale TV-kanaal zijn ergernis uitgesproken over de handelwijze van de Europese Unie. Janoekovitsj'bezoek aan Brussel op donderdag werd te elfder ure afgeblazen, omdat voormalig premier Joelia Timosjenko nog altijd in de gevangenis zit. De toetreding van Oekraine tot de vrijhandelzone van de EU is in gevaar.

Onterecht, meent Janoekovitsj. "We hebben hard gewerkt om aan de voorwaarden te voldoen. Maar de EU heeft toch ook verplichtingen? Wij willen uitzicht op een volwaardig lidmaatschap van de Europese Unie. Zonder dat uitzicht is het zinloos wat we aan het doen zijn."

De handelwijze van de EU bevalt de president van geen kant. "Tijdens de EU-conferentie in Warschau eind september heb ik gevraagd om perspectief. Wij kregen geen reactie, maar kregen wel signalen dat de Europese Commissie niet blij was met het feit dat ik er om vroeg. Ze behandelen ons als bedelaars, terwijl wij slechts vragen om een perspectief. Niet direct, maar op de langere termijn willen we deel kunnen uitmaken van de EU."

Bron: Kyiv Post

Geen opmerkingen: