woensdag 19 oktober 2011

Medvedev: Kiev hoeft niet op mazzeltje te rekenen

Oekraine hoeft niet op al te veel toegeeflijkheid van Rusland te rekenen bij het oplossen van de gasproblematiek tussen beide landen. De Europese Unie heeft Oekraine in de wacht gezet vanwege de veroordeling van oppositieleider Joelia Timosjenko tot zeven jaar cel in een volgens de EU politiek gemotiveerd proces.

Maar ook Rusland is niet blij met Timosjenko's veroordeling. Moskou heeft steeds gezegd dat het gascontract van 2009 op een normale manier tot stand is gekomen, zodat Timosjenko onmogelijk kwalijk kan worden genomen dat zij dit contract tot stand heeft gebracht.

Inmiddels behoort Oekraine tot de ondertekenaars van een overeenkomst om een vrijhandelsakkoord tot stand te brengen met alle voormalige Sovjet-landen. Ook dit besluit heeft Moskou kennelijk niet milder kunnen stemmen.

Slechts toetreding tot de douane-unie van Rusland, Wit-Rusland en Kazachstan kan voor echt goedkoper gas zorgen, maar dan moet Oekraine ook nog als volwaardig lid toetreden. Ïk heb dat president Janoekovitsj goed uitgelegd", aldus de Russische president Dmitri Medvedev tegenover het pesbureau RIA Novosti. "Geen voorwaarden voor toetreding, evenmin als dat het geval is bij de vrijhandelszone met de EU of enig ander handelsakkoord."

Volgens Medvedev is het nu aan het Russische energiebedrijf Gazprom en het Oekraiense Naftogaz om een uitweg te vinden, een helder akkoord met voordelen voor beide partijen in plaats van alleen voor de Oekraiense kant.

Bron: UPI

Geen opmerkingen: