woensdag 26 oktober 2011

Motie Europees Parlement: weer praten met Janoekovitsj

Het Europese Parlement stemt donderdag over een motie waarin de Europese Commissie wordt opgeroepen om met de Oekraïense president Viktor Janoekovitsj in gesprek te gaan. Het is een veroordeling van het opschorten van het voor afgelopen donderdag geplande gesprek.

In de motie wordt geconstateerd dat dit gesprek een goede gelegenheid was geweest om Janoekovitsj er van te overtuigen dat hij meer moet doen om de democratische waarden in zijn land te verbeteren. In december is er weer een overleg gepland van de EU met Oekraïne. De indieners van de motie willen dat de Europese Commissie voordien met de Oekraïense president overlegt.

Uitgangspunt is dat er ook voor de Europese Unie veel op het spel staat. Door de veroordeling van voormalig premier Joelia Timosjenko tot zeven jaar gevangenisstraf en het nog lopende proces tegen oud-minister Joeri Loetsenko van Binnenlandse Zaken zijn de verhoudingen op scherp komen te staan. "De kans bestaat dat Oekraïne afglijdt naar gewoonten uit de Sovjettijd", aldus de indieners van de motie. Zij willen dat voorkomen door de dialoog aan te blijven gaan, niet door Oekraïne te isoleren en van de Europese Unie te verwijderen.

Bron: Ukrinform

Geen opmerkingen: