maandag 10 oktober 2011

Svoboda wil vrijdag koste wat kost mars houden

De nationalistische partij Svoboda is van zins om vrijdag in de hoofdstad Kiev een mars te houden ter ere van het Oekraïense Verzetsleger, ongeacht of het stadsbestuur daar toestemming voor verleent of dat de rechter een verbod uitvaardigt. Dat heeft bestuurslid Andrei Iljenko maandag laten weten. Volgens Iljenko hebben ook andere nationalistische groeperingen laten weten dat zij vrijdag mee marcheren.

Svoboda houdt ook een eredienst op Askold Grave. De nationalisten houden rekening met provocaties van tegenstanders, maar proberen desondanks vreedzaam de dag door te brengen.

Op 14 oktober vieren zowel de orthodoxe als de grieks-katholieken de Dag van de Heilige Maagd, voor de kozakken van Zaporizjia één van de belangrijkste feestdagen maar ook de dag waarop het Oekraïense verzetsleger werd opgericht. Vanaf 2005 houden de nationalisten daarom op deze 14e oktober demonstraties in diverse Oekraïense steden.

De vorige president Viktor Joesjenko gaf de strijders van zowel de Organisatie van Oekraïense Nationalisten als die van het Oekraïense Verzetsleger de zo vurig gewenste erkenning. Beide organisaties streden tegen zowel het Duitse als het Russiche leger voor een onafhankelijk Oekraïne. Zij zetten hun verzet voort tot in het midden van de jaren '50 van de vorige eeuw. De door Joesjenko verleende erkenning werd in juli vorig jaar ongedaan gemaakt door de bestuursrechter in Kiev.

Bron: Ukrinform

Geen opmerkingen: