dinsdag 18 oktober 2011

Timosjenko, Jatsenjuk en Klitsko stijgen in peiling

Vier Oekraiense politici mogen zich verheugen in de kiezersgunst. Oppositieleider Joelia Timosjenko spint garen bij het proces tegen haar, want haar aanhang groeide volgens een peiling van het bureau Razumkov van 11,9 naar 14,9 procent. Dat wil zeggen: die `14,3 procent betreft de mensen die haar ten volle steunen. Daar komt 22,1 procent bij van de mensen die het deels met haar eens zijn. Het percentage tegenstanders van Timosjenko ligt op 56,7 procent.

Arseni Jatsenjuk van het Beweging voor Verandering krijgt de onvoorwaardelijke steun van 11,7 procent, terwijl 34,7 procent het op onderdelen met hem eens is. Het percentage uitgesproken tegenstanders van Jatsenjuk ligt op 44,2 procent. Runner up Vitali Klitsjko van UDAR scoort respectievelijk 10,2 procent, 31,8 en 41,5 procent.

President Viktor Janoekovitsj lijkt het behoorlijk verbruid te hebben bij de kiezers. Na z'n verkiezing tot president heeft Janoekovitsj alleen maar aanhang verloren. Hij heeft nu nog 10,2 procent aanhang over, terwijl 30 procent het op onderdelen wel met hem ziet zitten. Het percentage volslagen tegenstanders bedraagt 56,7 procent. In mei was dat nog 48,1 procent.
Premier Mikola Azarov telt niet meer mee in de Oekraiense politiek. Zijn aanhang bedraagt slechts 5,1 procent, terwijl 27,5 procent vindt dat hij af en toe goede beslissingen neemt. Zijn percentage tegenstanders ligt op 61,8. Vice-premier Sergei Tigipko doet het amper beter met 5,8 procent van de stemmen.

Voormalig president Viktor Joesjenko's rol is volledig uitgespeeld. Hij had in deze opinipeiling verreweg de slechtste score met slechts 1,5 procent van de stemmen. Liefst 80,4 procent moet helemaal niets meer van hem hebben.
Bron: Kyiv Post

Geen opmerkingen: