woensdag 30 november 2011

Dag voor begin hoger beroep krijgt Timosjenko andere rechter

Op het laatste moment heeft het Hof van Beroep een andere rechter aangewezen om het hoger beroep te behandelen van voormalig premier Joelia Timosjenko tegen de zeven jaar gevangenisstraf die haar wegens machtsmisbruik is opgelegd. Vice-fractievoorzitter Oleksandr Tursjinov van Timosjenko's Moederlandpartij maakte dat woensdagmiddag bekend. De rechtszaak begint morgen, op dinsdag 13 december moet het vonnis volgen.

Tursjinov zei het maar een vreemde zaak te vinden dat rechter Irina Chorb nu is vervangen door haar collega Olena Sitailo. Chorb was al een maand bezig om alle stukken van het vorige proces door te nemen. "Een rechter die pas een dag voor het begin van een proces wordt aangewezen, kan geen eerlijke beslissing nemen. Ze weet gewoonweg niet waarover het gaat. Dit is het bewijs dat er met dit proces gesjoemeld wordt", aldus Tursjinov.

Timosjenko krijgt inmiddels een betere behandeling in het detentiecentrum waar ze al sinds begin augustus verblijft. Ze is in de ziekenboeg opgenomen. De politica heeft erge rugklachten en komt haar bed niet uit. Eind vorige week werd ze in een ziekenhuis in Kiev onderzocht.

Bron: Kyiv Post

Geen opmerkingen: