zondag 13 november 2011

EU-ambassadeur ziet geen EU-lidmaatschap voor Oekraïne

Jose Manuel Pinto Teixeira, de EU-ambassadeur in Oekraïne, heeft bevestigd dat de Europese Unie en Oekraïne het eens zijn geworden over de definitieve tekst van het vrijhandelsakkoord. Op één punt zijn ze het echter niet eens geworden: de EU weigert onder de huidige omstandigheden de toezegging te doen dat Oekraïne in de toekomst volwaardig lid kan worden van de unie.

"Zo'n toezegging kan de Europese Unie alleen doen aan landen die onze waarden niet alleen onderschrijven maar er ook serieus werk van maken", aldus Teixeira. Hij ziet daar in Oekraïne geen bewijzen van. Integendeel zelfs, want het proces tegen voormalig premier Joelia Timosjenko wordt door de EU als politiek gemotiveerd gezien


Timosjenko werd vorige maand tot zeven jaar gevangenisstraf veroordeeld en ze mag niet deelnemen aan de komende parlementsverkiezingen. "Zij is veroordeeld op basis van wetgeving die dateert uit de jaren van Stalin en Chroestjev."

De EU-ambassadeur verbaast zich over de volhardendheid van president Viktor Janoekovitsj in de kwestie-Timosjenko en het risico dat hij neemt dat het vrijhandelsakkoord alsnog van tafel wordt geveegd. "Janoekovitsj weet heel goed wat de voordelen zijn van dit akkoord."

Bron: RIA Novosti

Geen opmerkingen: