donderdag 17 november 2011

Helft Oekraïners vindt proces Timsojenko politiek

Een kwart van de Oekraïners (27 procent) vindt dat voormalig premier Joelia Timosjenko op strafrechtelijke gronden vervolgt wordt, maar iets meer dan de helft (54 procent) ziet er volgens het onderzoeksbureau Rating toch vooral een politiek motief in. Een op de vijf (19 procent) heeft er geen duidelijke mening over.

Voor 44 procent van de ondervraagde Oekraïners geldt dat zij Timosjenko schuldig achten aan machtsmisbruik, dat zij in 2009 niet gerechtigd was om een gascontract met het Russische Gazprom af te sluiten. Voor 36 procent is ze onschuldig, terwijl een op de vijf het niet ei te weten.

Slechts een kwart van de Oekraïners (24 procent) staat achter het vonnis van zeven jaar gevangenis dat de rechter vorige maand velde. Net iets meer dan de helft (52 procent) vindt dat de straf voor Timosjenko ongedaan gemaakt moet worden. Even groot is het aantal dat de nieuwe strafzaak tegen Timosjenko, om de schuld van haar privébedrijf UESU, bedoeld is om haar politiek onschadelijk te maken.

Volgens de onderzoekers van Rating vergroot de kwestie-Timosjenko de onderlinge regionale verschillen. In de Donbas en in het zuiden van het land is sinds september de overtuiging gegroeid dat Timosjenko inderdaad schuldig is. In de rest van het land, ook in het oosten, is juist de overtuiging gegroeid dat haar veroordeling een politieke oorzaak heeft.

Bron: Ukrinform

Geen opmerkingen: