maandag 28 november 2011

Hongerstaking in Donetsk gaat door, ook zonder tenten

De Tsjernobil-veteranen in Donetsk gaan door met hun hongerstaking, ook nadat zondagavond hun tenten bij het regionale kantoor van het Pensioenfonds door de politie zijn vernield. "We geven niet op. De overheid heeft z'n ware gezicht laten zien met deze actie'', liet afdelingsvoorzitter Mikola Gonsjarov van de organisatie van Tsjernobyl-veteranen maandagochtend weten aan het persbureau Unian. Gonsjarov is één van de hongerstakers. Om warm te blijven, hebben de dertig hongerstakers hebben nu een groot vuur aangelegd op de plek waar eerst hun tenten stonden.

President Viktor Janoekovitsj heeft de familieleden van de zondagavond overleden hongerstaker Gennadi Konopliov zijn medeleven betoond. Hij heeft ook het Openbaar Ministerie opdracht gegeven om een onderzoek in te stellen naar de dood van Konopliov die zou zijn overleden aan een hartaanval toen politiemensen het tentenkamp overvielen. Het ministerie van Noodsituaties heeft inmiddels toegegeven verantwoordelijk te zijn voor het vernielen van het tentenkamp.

Volgens de hongerstakers werd het tentenkamp bestormd door een dertigtal personen die zich niet bekendmaakten en water over de tenten gooiden. Ze namen een tent, twee kampeerkacheltjes en een generator mee. Toen bekend werd dat Konoploiv was overleden, probeerden de Tsjernobil-veteranen het kantoor van het Pensioenfonds binnen te komen. Daarbij kwam het tot schermutselingen met de politie die dit wist te verhinderen.


Bronnen: Unian, Kyiv Post

Geen opmerkingen: