zaterdag 26 november 2011

'Janoekovitsj speelt gevaarlijk spel met EU en Rusland'

President Viktor Janoekovitsj probeert iedereen te slim af te zijn, zowel de Europese Unie als Rusland. Als dat spel mislukt, dan kan het Oekraïne nog duur komen te staan, meent vice-parlementsvoorzitteer Mikola Tomenko. Hij zei dat in een interview op de tv-zender Kanal 5 als reactie op het voornemen van Janoekovitsj om Kiev te verlaten, juist op het moment dat daar EU-leiders komen voor een ontmoeting met de Oekraïense regering.

De president wil op diezelfde 19e november echter naar Moskou afreizen voor een vergadering van de Euraziatische Unie, naar wordt aangenomen uit protest tegen de behandeling die hem eerder vanuit Brussel ten deel viel.

Janoekovitsj' bezoek aan Brussel werd vorige maand op het laatste moment afgezegd door de EU, die daarmee een signaal wilde afgeven aan de Oekraïense regering dat voormalig premier Joelia Timosjenko niet in de gevangenis hoort te zitten. Inmiddels hebben diverse EU-leiders min of meer direct te kennen gegeven dat ze op 19 december om diezelfde reden ook niet naar de Oekraïense hoofdstad willen afreizen.

Janoekovitsj zal daar dan ook niet zijn. Tenminste, als hij z'n reisplan doorzet. Maar de president heeft al wel laten doorschemeren dat hij die dag ook best in Kiev zou kunnen zijn. "Ik ben daar, waar ik het hardst nodig ben." Zijn adviseur Hanna Herman riep de Oekraïense bevolking op vertrouwen te hebben in de president. Tenslotte kan niet niet alles naar buiten worden gebracht van wat er achter de schermen gebeurt, voegde ze er aan toe.

Mikola Tomenko vindt het een gevaarlijk spel. Als de president én zijn belangrijkste adviseur om het vertrouwen van de bevolking vragen, dan kan dat eigenlijk alleen maar als de president weet dat tenminste 51 procent achter hem staat, en liever nog 90 procent. In de huidige situatie krijgt hij echter slechts de steun van 15 tot 17 procent en dat is volstrekt onvoldoende om een oproep tot blindelings vertrouwen te doen."

Volgens Tomenko kan de president de EU en Rusland tegen elkaar uitspelen als hij weet dat hij daarin door de meerderheid van het volk wordt gesteund. Of hij handelt volgens onze wetgeving, waarin echter duidelijk beschreven staat dat Oekraïne een strategische keuze voor integratie in de Europese Unie heeft gemaakt."

Bron: Western Information Center

Geen opmerkingen: