dinsdag 22 november 2011

Janoekovitsj: 'Timosjenko mag naar ziekenhuis'

President Viktor Janoekovitsj heeft dinsdagmiddag bekend gemaakt dat voormalig premier Joelia Timosjenko nog deze week een medische behandeling ondergaat buiten het detentiecentrum Lukjanivka waar ze sinds 5 augustus gevangen zit. Janoekovitsj gaf tijdens een persconferentie samen met de Litouwse president Dalia Gribauskaite in Kiev te kennen dat hij de ministers van Volksgezondheid en Binnenlandse Zaken, maar ook de hoogste baas van het Openbaar Ministerie onder druk heeft gezet om dat te bereiken.

Timosjenko wordt op korte termijn naar een ziekenhuis in de hoofdstad overgebracht, aldus de Oekraïense president. Maandag gaf de nationale ombudsvrouw Nina Karpasjova na een onaangekondigd bezoek te kennen dat Timosjenko's gezondheid ''zeer slecht'' is. Ze drong er op aan dat de politica snel naar een ziekenhuis moet.

Timosjenko heeft erge rugpijn. Bij een auto-ongeluk in 2009 liep ze een ernstige rugblessure op die haar nu, als gevolg van alle spanningen, weer opspeelt. Ze is al een tijdje aan haar bed gekluisterd, in een gevangeniscel die ze met twee vrouwen moet delen.

Terwijl president Viktor Janoekovitsj dinsdagmiddag te kennen gaf dat het detentiecentrum niet is toegerust voor de behandeling van erntig zieke gevangenen, ontkent de directie van het detentiecentrum dat Timosjenko zo ziek is als haar advocaat en de nationale ombudsvrouw beweren. Het personeel zou alles willen doen om haar gezondheidstoestand te verbeteren, maar het is Timosjenko zelf die elke hulp weigert.

Bron: Kyiv Post

Geen opmerkingen: