dinsdag 22 november 2011

Maidanplein afgesloten 'voor de kerstboom'

Het Maidanplein in het centrum van Kiev is maandagavond afgesloten met hekken. Er staan diverse auto's en een bus met getint glas vlakbij geparkeerd. De bus is van het soort die de oproerpolitie Berkoet doorgaans gebruikt. Binnen het afgezette gebied patrouilleert de politie. Volgens een woordvoerder van de politie heeft dit alles niet te maken met de herdenking van de Oranjerevolutie, die begon op 22 november 2004, maar is er slechts ruimte vrijgemaakt om de grote kerstboom op het plein te kunnen plaatsen.

Vorige week verbood het stadsbestuur een herdenkingsbijeenkomst op het plein. Een rechtbank in de hoofdstad bekrachtigde het verbod vervolgens nog eens. Desondanks hebben diverse organisaties aangegeven dat ze wel degelijk een demonstratieve bijeenkomst op het Maidanplein willen houden ter gelegenheid van de Dag van de Vrijheid, zoals die in 2005 door toenmalig president Viktor Joesjenko werd uitgeroepen.

Parlementslid Natalia Korolevska van de Moederlandpartij kwam maandag met een alternatief voor de verboden bijeenkomst op het Maidanplein. Zij riep op een bijeenkomst voor regionale journalisten op tot een demonstratie bij het detentiecentrum waar haar partijgenote Joelia Timosjenko sinds begin augustus zit opgesloten.

"Maidan is het symbool van de Oekraïense strijd voor onafhankelijkheid, voor vrijheid. Vandaag is Maidan een plein bij het detentiecentrum Lykjanivske. Daar moet iedereen naar toe voor wie de Dag van de Vrijheid van werkelijke betekenis is."

Bronnen: Kyiv Post, Unian

Geen opmerkingen: