dinsdag 22 november 2011

Oekraïense investeerders omzeilen sanctie Iran

De Duitse regering staat voor aap nu blijkt dat een recent afgedankt regeringsvliegtuig waarmee tot in mei van dit jaar onder anderen kanselier Angela Merkel de wereld rondvloog, in bezit is gekomen van de Iraanse luchtvaartmaatschappij Mahan Air. De VIP-machine - in Duitsland bekend onder de naamn 'Theodoor Heuss' - is onder meer uitgerust met leren banken, een slaapkamer en een douche.

Het vliegtuig werd eind juni door het Duitse ministerie van defensie verkocht aan investeerders uit Oekraïne voor 3,1 miljoen euro. Sinds vorige week is de machine in bezit van Mahan Air. Deze Iraanse luchtvaartmaatschappij staat op een zwarte lijst van bedrijven die de VS hanteren. De bankrekeningen van het concern in de VS zijn geblokkeerd.

Mahan Air wordt ervan verdacht wapens voor de Revolutionaire Garde te transporteren. Het Duitse ministerie van defensie adverteerde in vakbladen voor de verkoop van het toestel, waarbij het vliegtuig getoond werd in de Duitse staatskleuren rood, zwart, goud en met het logo 'Bundesrepubliek Deutschland'.

Potentiële kopers moesten voor 24 mei een bod doen. Voor de verkoop is het toestel wel opnieuw geverfd in een neutrale kleur. Wie de investeerders uit Oekraïne zijn en of er al langer plannen bestonden het toestel via Kiev naar Teheran te zenden, is onbekend. Kenners die het Duitse blad Der Spiegel tipten, kwamen de zaak op het spoor toen Mahan Air meldde een nieuw vliegtuig te hebben aangekocht. Dat toestel droeg nog de oorspronkelijke Duitse cijfercode. De Duitse regering maakt zich al jaren sterk voor sancties tegen Iran vanwege het atoomprogramma van dat land.

Bron: www.luchtvaartnieuws.nl

Geen opmerkingen: