vrijdag 18 november 2011

Premier wil pensioenkorting veteranen Tsjernobyl ongedaan maken

De mensen die na de kernramp van Tsjernobyl daar werkzaam waren krijgen wellicht toch hun volledige pensioen doorbetaald. Premier Mikola Azarov beloofde het parlement vrijdagmorgen dat hij hoe dan ook het geld zal vinden te vinden om de korting van liefst 70 procent op de pensioenen en medische voorzieningen van de 2,5 miljoen opruimers van Tsjernobyl ongedaan maken.

Tijdens het wekelijkse vragenuur werd er vanuit het parlement nog eens gewezen op het feit dat de rechter begin dit jaar heeft bepaald dat de pensioenen op peil moeten blijven, terwijl het kabinet vervolgens besloot om de korting toch door te voeren. Dat is in strijd met onze Grondwet, voerde één van de parlementsleden aan. De premier ontkende dat, met de uitleg dat de Grondwet nu eenmaal niet voorziet in extra toelages zoals de veteranen van Tsjernobyl die krijgen.

In de afgelopen weken werd zowel in de hoofdstad Kiev als in andere grote steden gedemonstreerd tegen de verlaging van de pensioenen. In Donetsk en Charkiv werden de regionale kantoren van het Pensioenfonds bezet.

Bron: Kyiv Post

Geen opmerkingen: