dinsdag 29 november 2011

Veteranen demonstreren in Kiev, Donetsk en Lugansk

Bij het kabinetsgebouw in de hoofdstad Kiev en het park er tegenover wordt door meer dan 3.000 veteranen van Tsjernobyl en Afghanistan gedemonstreerd tegen de verlaging van hun pensioenen. Zij zijn boos vanwege de dood van een hongerstaker in Donetsk. De 70-jarige gepensioneerde mijnwerker Gennadi Konopliov overleed zondagavond aan een hartaanval toen het tentenkamp waar hij met nog dertig anderen in hongerstaking was door de politie hardhandig werd opgeruimd.

De demonstranten in Kiev delen pamfletten uit waarin ze de dood van Konopliov als een moord bestempelen. Zij eisten dat het Openbaar Ministerie over gaat tot vervolging van de daders. Verder werden handtekeningen ingezameld om een referendum te krijgen dat de ontbinding van het Oekraïense parlement moet bewerkstelligen.

Ook in de grote industriesteden Donetsk en Lugansk werden dinsdag grote demonstaties gehouden. Een begrafenisstoet met een lege kist legde het verkeer in het centrum van Donetsk lam. In Lugansk kwamen enkele honderden betogers bijeen. Zij veramelden zich voor het kantoor van het regionale bestuur en eisten daar dat president Viktor Janoekovitsj moet opstappen en dat vice-premier Sergei Tigipko verantwoording aflegt.
Bron: Ukrinform

Geen opmerkingen: