woensdag 7 december 2011

Geheime dienst wil Timosjenko weer arresteren

De staatsveiligheidsdienst SBU wil voormalig premier Joelia Timosjenko opnieuw arresteren, kennelijk om er zeker van te zijn dat ze nog een hele tijd achter de tralies zit. Haar advocaat Sergei Vlasenko vertelde dat woensdag aan een verslaggever van het persbureau Interfax-Oekraïne. De SBU heeeft een aanvraag voor de arrestatie ingediend bij de districtsrechtbank van Kiev Sjevsjenkivski vanwege het lopende onderzoek naar de gang van zaken bij het energiebedrijf UESU waarbij Timosjenko betrokken was.

Vlasenko is er uiteraard boos over. "Dit is illegaal, onlogisch en onnodig", meent hij. "Ze zijn zo bang voor Timosjenko dat ze haar opnieuwwillen arresteren. Voor de de derde, tiende en vijftiende keer als dat nodig is." De advocaat is inmiddels te weten gekomen dat de beveiliging van de rechtbank is verscherpt met het oog op de zitting waarin het arrestatieverzoek van de SBU aan de orde komt.

In het hoger beroep van Timosjenko tegen de zeven jaar gevangenisstraf wegens machtsmisbruik heeft de rechter besloten dat de oud-premier in haar cel in het detentiecentrum gehoord zal worden. Dat gebeurde op verzoek van de openbare aanklager, in een reactie op de eis van advocaat Vlasenko dat de rechtszaak wordt uitgesteld totdat Timosjenko voldoende hersteld is om het proces zelf bij te wonen.

Bronnen: Interfax-Oekraïne, Kyiv Post

Geen opmerkingen: