zaterdag 31 december 2011

Intellectuelen veroordelen overplaatsing Timosjenko

Een schande. Zo omschrijven 23 vooraanstaande Oekraïense intellectuelen de manier waarop met voormalig premier Joelia Timosjenko wordt omgesprongen. Nauwelijks is haar hoger beroep tegen de zeven jaar gevangenisstraf afgewezen of ze wordt om vijf uur 's ochtends van haar bed gelicht en zonder enige uitleg op transport gezet naar een strafkamp in een verafgelegen gebied.

De verklaring waarin dit alles sterk wordt veroordeeld is allereerst ondertekend door de bekende Oekraïense schrijfster Lina Kostenko en haar dochter, maar ook door literaircritica Oksana Pachlevska. In de verklaring wordt geconstateerd dat ''de autoriteiten een sadistisch besluit hebben genomen om Joelia Timosjenko vlak voor de jaarwisseling vanuit het detentiecentrum Lujanivka naar een strafkamp in Charkiv te sturen. Het lijkt er op dat ze op een cynische manier gebruik maken van het feit dat iedereen met z'n hoofd bij de komende feestdagen en even niet denkt aan iemand die nee zegt tegen de huidige gang van zaken in ons land en daarvoor moet boeten door op een tsaristische-stalinistische wijze naar een strafkamp te worden gestuurd."

De ondertekenaars plaatsen vraagtekens bij de afwijziging van Timosjenko's hoger beroep. Zij verwachten at het Europese Hof van de Mensenrechten haar binnenkort wél vrij pleit.

De verklaring werd vrijdag gepubliceerd op de website van Timosjenko's Moederlandpartij. Tot de ondertekenaars behoren de Sovjet-dissident en Held van Oekraïne Ivan Dzjuba, rector Vjacheslav Briuchovetski van de nationale universiteit Kyiv-Mogila, de schrijvers Joeri Andruchovitsj, Roman Ivanisjuk, Maria Matios, Joeri Mschetik, Dmitro Pavilsjenko en Vasil Shliar.

Bron: Interfax-Oekraïne

Geen opmerkingen: