maandag 23 januari 2012

'EU-leiders gaan Janoekovitsj negeren in Davos'

De Europese leiders zullen de Oekraïense president Viktor Janoekovitsj mijden tijdens het Wereld Economisch Forum (WEF) dat woensdag begint in het Zwitserse Davos. Volgens LigaBiznesInform, dat zich baseert op een bron binnen de EU, willen ze niet met Janoekovitsj praten vanwege de politiek getinte rechtszaken tegen politici van de oppositie. Oekraïense diplomaten probeerden afgelopen maand van alles om een aantal gesprekken met EU-leiders te regelen, maar ze boekten maar bar weinig resultaat.

"Janoekovitsj moet het hebben van min of meer toevallige ontmoetingen in de wandelgang, want échte gesprekken zitten er niet in", aldus de welingelichte bron. Inmiddels is officieel bevestigd dat de Oekraïense president naar Davos gaat, maar van overleg met andere regeringsleiders werd niet gerept.

Op financiële steun van de Europese Unie hoeft Oekraïne volgens de informant van LigaBiznesInform voorlopig ook al niet te rekenen. Het wordt niet met zoveel woorden gezegd, maar het zit de EU-leiders dwars dat het met de democratische rechten in Oekraïne maar niet wil opschieten. Het woord 'sancties' valt geregeld in de Brusselse wandelgangen als de behandeling van oppositieleiders als Joelia Timosjenko en Joeri Loetsenko ter sprake komt, aldus de bron.

Bron: Western Information Center

Geen opmerkingen: