vrijdag 27 januari 2012

Gritsjenko wil journalisten als 'getuigen'

Partijleider Anatoli Gritsjenko van Rechten voor de Burger wil dat journalisten de besprekingen over samenwerking tussen de oppositiepartijen verslaan, zodat er duidelijkheid is over de gemaakte afspraken. "Als wij van de regering verwachten dat die transparant is, dan moeten we zelf het goede voorbeeld geven. Daarom heb ik dit voorstel gedaan", aldus Gritsjenko.

Bij de vorige parlementsverkiezingen werd de kieslijst van de Moederlandpartij opgesteld door de partijbonzen. De Moederlandpartij kreeg 150 zetels, maar momenteel bestaat de fractie uit slechts 105 parlementsleden. De andere 45 stapten over naar de regerende Partij van de Regio's en gaven zo president Viktor Janoekovitsj alle ruimte. Gritsjenko bekijkt dit met argusogen: "Het moet duidelijk zijn dat we alleen mensen kunnen gebruiken die trouw blijven aan hun partij en die niet na de verkiezingen een andere kant kiezen als dat ze beter uitkomt."

De vrees van Gritsjenko is begrijpelijk. Er komt weliswaar geen gezamenlijke kieslijst, omdat zowel zijn partij als de Moederlandpartij en Svoboda daar tegen zijn. Maar de helft van de parlementsleden wordt via getrapte verkiezing aangewezen en het is wel de bedoeling dat de oppositie per kiesdistrict met een gezamenlijke kandidaat komt. Als die kandidaat vervolgens na de verkiezingen over loopt, dan zijn alle oppositiepartijen daarvan de dupe.

Bron: Western Information Center

Geen opmerkingen: