dinsdag 17 januari 2012

Ongeduldig Oekraïne komt geen stap verder

Oekraïne weigert nog langer te voldoen aan de voorwaarde om jaarlijks 52 miljard kubieke meter gas van Rusland af te nemen. Premier Mikola Azarov sprak dinsdagmiddag ferme taal na afloop van de hervatting van de onderhandelingen over een lagere gasprijs. "We hebben ze duidelijk gemaakt dat we niet langer mee doen aan deze onderdrukking", zei de premier.

Het was overigens niet Azarov, maar zijn energieminister Joeri Bojkov die dinsdag in Moskou aan de onderhandelingstafel zat. Maar Azarov was niet te beroerd om commentaar te leveren. "Het wordt hoog tijd dat we tot een akkoord komen, we hebben nu lang genoeg gepraat." De onderhandelingen lopen al een jaar.

Bojkov en zijn gesprekspartner, algemeen directeur Alexei Miller van de Russische gasgigant Gazprom, konden dinsdagmiddag echter geen vooruitgang melden. "Van beide kanten is de bereidheid uitgesproken om door te gaan met onderhandelen", aldus een verklaring van Gazprom.

Voor Oekraïne staat het echter vast dat het dit jaar nog maar de helft van de contractueel vastgelegde 52 miljard kubieke meter gas uit Rusland wil halen. Bovendien moet daar een substantieel lagere prijs tegenover staan. Premier Azarov wees er maandag nog op dat zijn land vijfmaal zoveel betaalt voor gas als de Verenigde Staten.

Bron: Kyiv Post

Geen opmerkingen: