maandag 30 januari 2012

Vroegere procureur-generaal vrijwel zeker ombudsman

Er is onder mensenrechtenorganisaties die actief zijn in Oekraïne ongerustheid ontstaan over de opvolging van ombudsvrouw Nina Karpasjova. Zij stopt over een week, omdat haar derde en laatste termijn er op zit. De regering zou de voormalige procureur-generaal Gennadi Vasiljev naar voren hebben geschoven voor de post. Vasiljev bekleedde die functie in 2003 en 2004, maar is tegenwoordig parlementslid voor de regerende Partij van de Regio's.

Jevgen Zacharov, de voorzitter van de Helsinki-groep in Oekraïne, heeft zich eveneens kandidaat gesteld, in de hoop dat hij de benoeming van Vasiljev tegen kan houden. Zacharov heeft een beroep gedaan op parlementsvoorzitter Volodimir Litvin om hem te steunen in zijn poging om de nieuwe ombudsman te worden.

In 2007 probeerde Zacharov al de beschermer van de mensenrechten in Oekraïne te worden, maar hij moest het toen afleggen tegen Karpasjova. Ditmaal lijkt de benoeming opnieuw aan hem voorbij te gaan, omdat de voorkeur van de regering uit gaat naar Vasiljev. Er zijn overigens nog twee kandidaten: Katerina Levsjenko van de International Human Rights Centre La Strada-Ukraine en regeringscommissaris Valeria Lutkivska van het Europese Hof voor de Mensenrechten.

Bron: Ukrinform

Geen opmerkingen: