dinsdag 21 februari 2012

Autoriteiten zetten veteranenleider onder druk

De leider van de boze Afghanistan-veteranen wordt door de autoriteiten flink onder druk gezet. Oleksandr Kovoljov is de leider van Niet Zonder Ons, de organisatie waarin de veteranen zich verenigd hebben. Hij voerde hen aan bij de (mislukte) bestormingen van het parlementsgebouw enkele maanden geleden en ook bij het protest van vorige week waarbij de erewacht van veteranen president Viktor Janoekovitsj demonstratief de rug toedraaide toen hij een krans wilde leggen bij een oorlogsmonument.

Daags na dit laatste protest kreeg Kovaljov de belastingdienst op bezoek in het bedrijf waarvan hij mede-oprichter is. "Ze zetten de hele boel op de kop, tot vijfmaal toe", aldus Kovaljov. "Ik kreeg als uitleg dat dit op bevel van hogerhand was, met de bedoeling om alle bedrijven te sluiten die banden hebben met onze veteranenorganisatie."

Volgens Kovaljov is hij niet de enige die hiermee te maken heeft gehad. Ook twee ondernemers uit de omgeving van Donetsk werden door de politie geïntimideerd en ondervraagd. De aanvoerder van de veteranen kreeg van bekenden bij de politie te horen dat hij maar beter het land kan verlaten, omdat de politie de opdracht heeft om hem niet met rust te laten. Kovaljov heeft inmiddels geconstateerd dat hij gevolgd wordt, terwijl bezoekers van het hoofdkantoor van zijn organisatie in Kiev gefotografeerd worden. Ook zouden telefoons worden afgeluisterd.

Bron: Western Information Center

Geen opmerkingen: