zondag 19 februari 2012

'Dat grote Rusland naast ons, dat is ons lot'

Oekraïne komt er niet onderuit om goede, vriendschappelijke relaties te onderhouden met de grote buur Rusland. "Het is ons lot", zei premier Mikola Azarov vrijdagavond in het tv-programma Shuster Live. Hij verwacht dat de relatie met Rusland snel beter wordt na de presidentsverkiezingen van 4 maart.

De afkoeling in de relaties tussen breide landen, vooral waar het gaat om de door Oekraïne gewenste verlaging van de gasprijs, is volgens Azarov veroorzaakt doordat Vladimir Poetin onverwachte tegenstand heeft ondervonden bij z'n streven om opnieuw president te worden. Is dat eenmaal gelukt, dan klaart de lucht wel op. Maar intussen wil Poetin zich als Russisch premier daadkrachtig opstellen en daarvan is Oekraïne de dupe geworden.

Azarov: "Deze gang van zaken is onvermijdelijk. Maar als de verkiezingscampagne ten einde is, dan gaat het volgens mij snel bergopwaarts." Oekraïne kan intussen weinig anders doen dan afwachten, meent de premier. "We hebben een groot land met z'n eigen belangen als buur. Wij zullen voor onze belangen op komen, maar moeten ook rekening houden met die van Rusland."

Bron: Interfax-Oekraïne

Geen opmerkingen: