woensdag 15 februari 2012

Duitse artsen al weer weg, conclusie in dichte envelop

De beide Duitse artsen hebben hun onderzoek naar de gezondheidstoestand van voormalig premier Joelia Timosjenko afgerond. Zij hebben hun bevindingen achter gelaten in een verzegelde envelop, die pas geopend mag worden als ook de drie Canadese dokters klaar zijn met hun onderzoek. Hun Duitse collega's zijn inmiddels weer thuis.

Timosjenko verblijft in de Kasjanivska-gevangenis in Charkiv, waar ze een straf van zeven jaar uit moet zitten vanwege machtsmisbruik. Ze is al geruime tijd ziek, kreeg rugklachten tijdens de maanden durende rechtszaak in de hoofdstad Kiev. Timosjenko weigerde zich te laten onderzoeken door Oekraiense artsen, omdat die niet objectief zouden zijn. De autoriteiten stemden uiteindelijk in met een onderzoek door buitenlandse artsen, maar dan wel in een commissie waarin Oekraiense artsen in de meerderheid zouden zijn (vijf tegen zes).

Dat was ook de reden waarom Timosjenko dinsdag aanvankelijk het onderzoek weigerde te ondergaan. Uiteindelijk werd een compromis gesloten: de vijf buitenlandse dokters zouden vergezeld worden van twee Oekraiense collega's. Daarop werd om vijf uur 's middags alsnog aan het medisch onderzoek begonnen.

Bron: Interfax-Oekraine

Geen opmerkingen: