donderdag 16 februari 2012

'Ernstige gezondheidsproblemen Timosjenko'

Duitse en Canadese artsen hebben vastgesteld dat de gedetineerde oud-premier van Oekraïne, Joelia Timosjenko, met 'ernstige' gezondheidsproblemen kampt. Dat zei Timosjenko's advocaat Sergei Vlasenko donderdag.

Timosjenko werd vorig jaar oktober tot zeven jaar gevangenisstraf veroordeeld en zit sinds de jaarwisseling in de Kasjanivska-gevangenis in Charkiv. Zij zou haar macht hebben misbruikt bij het sluiten van een gascontract met Rusland. Volgens Timosjenko, die zich gesteund weet door het Westen, was het proces politiek gemotiveerd.

Vlasenko zei donderdag dat ze deze week door de Duitse en Canadese artsen is onderzocht omdat ze klaagde over hevige rugpijn en niet meer kon staan of lopen. Die stelden volgens hem vast dat ze er ernstig aan toe is. De advocaat, tevens parlementslid voor de Moederlandpartij van Timosjenko, wilde verder geen details verschaffen in verband met de privacy van zijn partijleider.

Een andere, door Oekraïense media niet met naam genoemde bron, meldde dat de Duitse artsen een hernia hadden geconstateerd.

Volgens door de Oekraïense regering aangestelde doktoren zijn er geen problemen met de gezondheid van Timosjenko. Er zou door de gevangenisdirectie zelfs al worden overwogen om haar net als alle andere gevangenen aan het werk te zetten.

Bron: AP

Geen opmerkingen: