maandag 13 februari 2012

Gebrek aan democratie kan Oekraine miljardenlening IMF kosten

De Amerikaanse staatssecretaris voor Europese en Aziatische Zaken waarschuwt Oekraine dat een volgende miljardenlening van het Internationaal Monetair Fonds afhangt van de manier waarop in dat land om wordt gegaan met de democratische rechten. "Ik ga er vanuit dat dit onvermijdelijk is'', aldus Philip Gordon in een interview dat zondagavond werd uitgezonden door TVi.

Gordon constateerde eerst dat het gebruikelijk is dat het IMF vooral kijkt naar met name economische vereisten, waaraan een land moet voldoen om voor een lening in aanmerking te komen. ''Maar het wordt wel moeilijk om een land te steunen dat het niet zo nauw neemt met de democratie. Er komen bij het IMF veel aanvragen voor steun binnen. De middelen zijn beperkt en dan moet er een keus worden gemaakt."

Oekraine probeert al maandenlang een nieuwe miljardenlening in de wacht te slepen. De onderhandelingen werden afgelopen najaar stilgezet omdat de Oekraiense regering onvoldoende aan de voorwaarden van het IMF tegemoet was gekomen. Het moeilijkst ligt nog altijd het schrappen van de subsidie van 50 procent op de gasprijs voor de consument. Die subsidie kost de overheid handenvol geld, maar afschaffing zou betekenen dat veel mensen hun gasrekening niet meer kunnen betalen.

Bron: Interfax-Oekraine

Geen opmerkingen: