dinsdag 28 februari 2012

'Loetsenko is slachtoffer politieke vendetta'

Diverse mensenrechtenorganisaties uit de OVSE-landen doen een beroep op de Oekraïense justitie om oud-minister Joeri Loetsenko vrij te laten. "Hij is veroordeeld voor politieke beslissingen die in een democratie niet als een misdrijf worden aangemerkt", constateert de Helsinki-groep in een verklaring die is ondertekend door liefst 26 organisaties uit onder meer Rusland, de Verenigde Staten, Noorwegen, Tsjechië, Armenië en Moldavië. Loetsenko's veroordeling tot vier jaar gevangenisstraf wordt gezien als ''de meest recente demonstatie van selectieve justitie'' in Oekraïne.

De Europese Commissie reageerde maandag al ''teleurgesteld'' op de veroordeling van de oud-minister van Binnenlandse Zaken wegens verduistering en machtsmisbruik. De parlementaire vergadering van de Raad van Europa reageerde dinsdag veel feller. Volgens rapporteur Marieluise Beck is Loetsenko "het slachtoffer van een politieke vendetta'' geworden.

Hij stuurde als minister het onderzoek aan naar de dood van journalist Georgie Gongadze en heeft daarmee de nodige vijanden gemaakt. De Raad van Europa dreigde onlangs al met sancties als Oekraïne door gaat met wat in Europa algemeen wordt gezien als politiek gemotiveerde processen tegen leden van de oppositie.

Bron: Kyiv Post, Interfax-Oekraïne

Geen opmerkingen: