zaterdag 25 februari 2012

Nauwelijks waardering voor optreden Janoekovitsj

President Viktor Janoekovitsj is er in de afgelopen twee jaar nauwelijks in geslaagd om z'n verkiezingsbeloftes in te lossen. Een opiniepeiling van de Deutsche Welle onder deskundigen toont een vernietigend oordeel over Janoekovitsj' bewind. Op een schaal van 5 komt de president niet verder dan een 1, omdat de meeste van zijn verkiezingsbeloftes loos blijken te zijn. Oleksandr Zjolud van het Internationale Centrum voor Toekomstonderzoek constateert dat Janoekovitsj vooral op sociaal terrein veel beloofde.

"Hij kan die beloften echter alleen nakomen als de economie meewerkt. Dat is niet het geval, ook al omdat de huidige wetgeving het niet aantrekkelijk maakt om vanuit het buitenland in Oekraïne te investeren", meent Zjolud.

"Janoekovitsj is er ook niet in geslaagd om de levensstandaard te verhogen. Eén op de vier Oekraïners zit zonder werk, één op de twee gezinnen met drie of meer kinderen leeft onder de armoedegrens", constateert een andere geraadpleegde deskundige, directeur Maria Aleksejenko van de Vrouwenbeweging.

Analist Volodimir Gorbach van het Instituut voor Euroatlantische Samenwerking wijst er op dat Janoekovitsj beloofde dat hij de vriendschappelijke relaties met de voormalige Sovjet-landen wilde herstellen, terwijl hij ook de banden wilde aanhalen met de Verenigde Staten en de Europese Unie. In plaats daarvan zijn de relaties met de buurlanden sterk bekoeld en de Oekraïense president houdt zich nu eigenlijk alleen bezig met binnenlandse kwesties.

De peiling onder de deskundigen is in lijn met de uitkomst van een peiling via Facebook. Daarbij gaven 1.216 stemmers Janoekovitsj een 0, 93 een 1, 31 een 2 en slechts 14 gaven hem de volledige score, een 5.

Bron: Western Information Center

Geen opmerkingen: