donderdag 9 februari 2012

Politie valt journalisten lastig om besmeurde foto Janoekovitsj

Freelance journalisten uit Lviv en Rivne zijn door de politie benaderd om er achter te komen wie affiches met de foto van president Viktor Janoekovitsj hebben besmeurd. De hoofdredactie van Gazeta.ru veroordeelt de acties van de politie, omdat de beide verslaggevers slechts hun werk deden door over de besmeurde affiches te berichten.

Jevgen Borisov van de krant Gazeta.ru werd op vrijdag 20 januari in het politiebureau ontboden. Hij werd vier uur lang ondervraagd. De eerste vraag die hij kreeg, was 'Weet u hoe de politie mensen martelt?' Vervolgens beschreef de politieman tot in detail hoe dit in z'n werk zou gaan. Hij adviseerde Borisov om maar te bekennen dat hij zelf het portret van de president had besmeurd, om zo aan een goed verhaal te komen.

Zijn mobiele telefoon werd in beslag genomen, volgens de journalist om al z'n namen en bijbehorende telefoonnummers te kopiëren. Dat zou gebeurd zijn vanwege de moord op een taxichauffeur. Borisov's vrienden en kennissen werden daar naderhand telefonisch over benaderd.

In de buurt van Rivne werd ook een portret van Janoekovitsj besmeurd. Freelance journalist Viktor Homol kreeg en telefoontje van een politieman die wilde weten of hij wist wie dit had gedaan. Homol kreeg nog geen verzoek om naar het bureau te komen, zijn 'zaak' zou nog nader bekeken worden.

Bron: Western Information Center

Geen opmerkingen: